FILMSKOLE

DEN

FRIE

  • 18 FRAMES er en 2,5-årig uafhængig og alternativ filmuddannelse med 18 medlemmer pr. årgang fordelt på seks faglinjer: instruktør, producer, manuskriptforfatter, fotograf, klipper og tonemester.

    Vi er en deltidsuddannelse med base i Odense og er ikke en del af det offentlige uddannelsessystem. Derfor er vi er ikke SU-berettigede, og medlemmerne betaler et årligt kontingent på 4000 kr. de første 2 år og 2000 kr. det sidste halve år.

    For at være uafhængig modtages der ikke nogle penge af uddannelsesministeriet, hvorfor skolen i stedet er finansieret gennem støtte fra samarbejdspartnere, herunder særligt Nordisk Film Fonden, FilmFyn og Producent Rettigheder Danmark, og via medlemmernes egenbetaling.

    18 FRAMES er en forening med en flad struktur og ingen topstyring, hvilket vil sige, at medlemmerne selv leder og former deres egen uddannelse. Vi er altså både en filmuddannelse og en forening. Dét at drive og lede en foreningen er også en vigtig del af medlemmernes dannelse til at blive en del af filmbranchen, da det kræver stort ansvar, engagement og selvstændighed.

    Læs mere her

  • Fundamentet for foreningsuddannelsen er de aktive medlemmer, og der er ingen autoriteter, som bestemmer eller sørger for foreningens drift og udvikling. Derfor er der forbundet en del foreningsarbejde ved siden af undervisningen og filmproduktionerne. Det strategiske og administrative foreningsarbejde anses som en del af læringen, der klæder de studerende på til at navigere i filmbranchen efter endt uddannelse.

    Som medlem på 18 FRAMES har man således mulighed og ansvar for at forme sin egen uddannelse og skabe et stort netværk i den professionelle filmbranche. Medlemmerne etablerer og vedligeholder samarbejder med støttegivere, eksterne filmarbejdere, undervisere, produktions- og postproduktionsselskaber, festivaler osv. På den måde kan medlemmerne altså – både kollektivt og individuelt – forme og skræddersy deres egne uddannelsesforløb inden for foreningens vedtægts- og budgetmæssige rammer.

    Når man dimitterer fra 18 FRAMES vil man helt konkret opnå et uddannelsesbevis og blåstempling af faglig kunnen, samt en filmfagligtitel på lige vilkår med landets øvrige alternative filmskoler.

  • På 18 FRAMES er vi selv ansvarlige for at planlægge og tilrettelægge vores egen undervisning. En håndfuld medlemmer udgør et ‘Undervisnings Sekretariat’, som varetager planlægningen af fælles workshops og mandagsundervisning. Fagmentorer, fagspecifik- og tværfaglig undervisning planlægges internt hos de enkelte faglinjer.


    Fælles workshops

    En dybdegående undervisning for hele årgangen. Som regel over 1-2 dage i en weekend. Ca. hver anden måned.


    Mandagsundervisning

    Et kortere format med inspirerende oplæg for hele årgangen. Ca. hver eller hver anden måned om aftenen.


    Fagspecifik undervisning

    De enkelte faglinjers mulighed for at dykke ned i et emne og øge fagspecifikke kompetencer.


    Tværfaglig undervisning

    To eller flere faglinjer slår sig sammen om undervisning, som vil gavne på tværs af faggrupper, så vi sammen kan udvikle et fælles filmsprog samt samarbejdskompetencer.


    Fagmentor

    En erfaren fagperson fra branchen, som tilknyttes hver faglinje for at følge dem i mindst et år af gangen. Denne skal løbende give sparring på den faglige udvikling undervejs og er desuden med til at sammensætte faglinjens fagspecifikke undervisningsforløb.


    Tidligere undervisere

    Arne Bro (tidl. fagleder på Dokumentarlinjen på Den Danske Filmskole), Karin Worsøe (tidl. fagleder på Flerkamera linjen på Den Danske Filmskole), Thomas Krag (tidl. fagleder på Klipperlinjen på Den Danske Filmskole), Peter Albrechtsen (lyddesigner og tonemester), Louise McLaughlin (Filmfotograf), Morten Mortensen (Manuskriptforfatter), Mathias Broe (Instruktør), Sylvia Le Fanu (Instruktør), Mads Lind Knudsen (Manuskriptforfatter), Astrid Faarup (Casting Director), Ann Alicia Thunbo Ilskov (Producer), Astrid Øye (Manuskriptforfatter), Emil Nygaard (Manuskriptforfatter), Jasper Spanning (Filmfotograf), Ina Bruhn (Manuskriptforfatter), Thomas Perez-Pape (Lyddesigner), Jeanette Nordahl (Instruktør), Byron Meyer (Tonemester), Mathias Schmidt (Tonemester), Maja Friis (Instruktør), Jimmy Leavens (Grip).

  • 18 FRAMES er én af tre alternative, regionale filmuddannelser i Danmark: 18 FRAMES, Super16 og Super8. Vi rummer ikke kun fynske medlemmer, men har stor betydning for det regionale filmmiljø og spiller en helt central rolle i opfostringen, tiltrækningen, fastholdelsen og dygtiggørelsen af regionens talentmasse.

    Uddannelsen er vækstlagets stærkeste mulighed for organiseret og faglig dygtiggørelse på Fyn, herunder det eneste sted på Fyn, hvor der uddannes A-funktioner, som kan indgå i professionelle produktioner efter endt uddannelse.

    Derudover har 18Frames også en vigtig rolle i form af at inspirere og tiltrække kvalificerede ansøgere til de kommende årgange. Derfor er 18 FRAMES en vigtig forudsætning for, at filmmiljøet fortsat kan fastholdes og vokse på Fyn.

  • Vi stræber efter at skabe ærlige film

    Vores film skal være tro mod deres egne sandheder, og vi lytter til, hvad filmene kalder på. Vi vil være ærlige overfor os selv – vores begær, visioner og drømme – og turde være sårbare og blotlægge vores fejl. Vi vil være ærlige overfor hinanden og tage konflikter undervejs. Ærlighed er en absolut nødvendighed for den kunstneriske proces.


    Vi tager ansvar for vores fælles uddannelse

    Vi får ikke en uddannelse serveret, vi skaber den selv. Vi identificerer og opsøger, hvad vi har brug for og lyst til at lære, og vi er ikke underlagt et prædefineret pensum. Vi er dybt afhængige af hinanden i dette ansvar. Vores uddannelse er aldrig bedre, end den energi, vi selv ligger i den.


    Vi tror på konfrontation

    Vi tror på filmkunstens konfronterende funktion, der kan blotlægge vores omgivelser, stille spørgsmål til vores menneskelighed og være en drivkraft mod forståelse og forandring. I processen fra idé til færdigt værk tror vi på, at vi kan forløse os selv og vores film gennem kreative sammenstød med andre.


    Vi vælger at være modige

    Det er en sårbar og angstprovokerende proces at skabe film – både kunstnerisk, personligt og produktionelt. Det kræver mod at forfølge og holde fast i visioner, der ofte indebærer uprøvede valg og ingen garantier for succes. Vi ønsker at være en åben uddannelse, hvor vi tør fejle, eksperimentere og søge grænser.


    Vi tror på diversitet

    Som forening, filmuddannelse og filmproducent er det vigtigt for os at have og skabe et trygt og inkluderende rum, hvor der er plads til diversitet: kønsidentiteter, alder, etnicitet, seksuel orientering, religion, social klasse og handicap. Vi tolerer ikke racisme, sexisme, homofobi og transfobi.


    Vi drømmer om at skabe bevægende fortællinger

    Vi skaber film, fordi vi har et behov for at omdanne et indre liv til noget udenfor os selv – et udtryk, der kan gøre indtryk på andre. Gennem vores film spejler vi os i os selv og i hinanden. Vi ønsker at ramme kollektive følelser, skabe bevægelser, inspirere og åbne sind i mennesker og i samfund.

    Vi bygger broer

    Vi forbinder seks faglinjer i den tidlige filmudvikling ud fra en filosofi om, at forskellige perspektiver gavner den kreative proces. Vi bygger broer mellem den fynske filmbranche og resten af landet og har et mål om, at vi alle skal være professionelt tilknyttet den danske filmbranche efter uddannelsen.

  • Hvert andet år optages tre studerende på hver faglinje, således de 18 medlemmer er i stand til at forme tre filmhold til produktioner, undervisning og læring.

    Ansøgningskrav til årgang #8 offentliggøres d. 1. februar 2025. Årgangen har opstart i efteråret 2025 og afgang i foråret 2027.

    Følg med her på siden, på Facebook eller på Instagram for at holde jer opdaterede om ansøgningsperioden. For spørgsmål kontakt os på info@18frames.dk.

  • Skal man bo på fyn for at gå på 18 FRAMES?

    Nej. Det er ikke et krav, at man skal være bosat på Fyn.


    Hvor meget vægter filmproduktion, foreningsarbejde og undervisning?

    Det varierer. Undervisning prioriteres højt, men i perioder med filmproduktion styrer årgangen selv, hvor meget undervisning, der behøves. Foreningen skal løbe rundt, men der er stille og travle perioder.


    Kan man gå på 18 FRAMES samtidigt med, at man går på en anden uddannelse?

    Principielt set ja, men det er dog de færreste af vores medlemmer, der gør det. Man skal kunne prioritere 18 FRAMES i ligeså høj grad og respektere mødepligt til fællesmøder og undervisning. Hvert medlem står selv for at balancere 18 FRAMES med, hvad de laver ved siden af.


    Kan man gå på 18 FRAMES og have et arbejde ved siden af?

    Sagtens! Vi har næsten alle sammen arbejde ved siden af for at kunne få det hele til at løbe rundt. De fleste arbejder deltid eller freelance.


    Hvad er de tre bedste ting ved at gå på 18 FRAMES?

    1) Et stærkt fællesskab og stort netværk.
    2) Undervisning, der tager udgangspunkt i, hvad man selv gerne vil lære.
    3) To store kortfilmsproduktioner.

KONTAKT

For generelle henvendelser kontakt os på info@18frames.dk.

For henvendelser til vores bestyrelse kontakt vores forperson Timo Dziallaz på bestyrelsen@18frames.dk eller +45 81 71 56 80.

PRESSE

Hent vores logopakke her.

For benyttese af andet materiale kontakt os på
info@18frames.dk.

ADRESSE

18 FRAMES
C/O Kulturmaskinen
Farvergården 7
5000 Odense C